Nástroje pro usnadnění přístupu

Posvítili jsme si na Lucernu

Posvítili jsme si na Lucernu

(Od Martiny Lužové) Jak je na naší škole už dlouholetou tradicí, rádi navštěvujeme divadelní představení v brněnských divadlech. Tentokrát vyjely tři třídy najednou, tedy devadesát studentů, do Mahenova divadla. V úterý 27. 2. 2024 jsme zhlédli se studenty 1.C, 1.D a 3.A pohádkovou hru Aloise Jiráska Lucerna.
Tato česká divadelní klasika, která akcentuje krásu češtiny předminulého století, dokáže pobavit diváky všech věkových kategorií. Jedná se o hru s pohádkovou atmosférou, ve které jsou zdůrazněny sociální motivy (lucerna) a touha po svobodě a spravedlnosti. Ovšem nesmí chybět dobrý konec – je to přece pohádka.
Všichni jsme shodně ocenili výkony herců, mezi nimiž výrazně vyčnívala Tereza Groszmannová jako Klásková, ženská, která má takovou energii, že se proti ní nedokáže nikdo vzepřít. Ivan Dejmal, jako učitelský mládenec Zajíček, svou rolí zase vyvolával smích i dojemnou lítost nad vlastní nešikovností. Bedřich Výtisk a Jan Grygar jako vodníci připomínali tak trochu klauny: nejvíc uspěli připsaným extempore, kdy do hlediště házeli kousky rohlíků – krmili ryby!!
Celá inscenace byla ozvláštněna živou hudbou v podobě smyčcového sextetu. Samozřejmě také budova činohry Národního divadla Brno umocnila působivost představení.

 

Jihomoravsky kraj