Nástroje pro usnadnění přístupu

Setkání s poezií - a výtvarným uměním - jinak

Setkání s poezií - a výtvarným uměním - jinak

(Od Petra Švece) Dne 15. listopadu 2023 se aula a další učebny staly svědky Dne poezie, tradiční akce pro 2. ročníky vyššího gymnázia, letos na téma "Básně v obraze". Studenti se v rámci jednotlivých dílen, které vedli jejich učitelé češtiny, studenti nebo přizvaní lektoři, zapojili do různorodých aktivit, které jim umožnily propojit jejich literární nadání s výtvarným talentem.

Na setkání s jakýmkoliv uměním se třeba si vyhradit dostatek času, proto se jednalo o akci celodenní. Sedm dílen, které probíhaly od 1. do 5. vyučovací hodiny, se ústředním tématem „Básně v obraze“ nenechalo moc svazovat, spíše posloužilo jako inspirace pro rozmanité aktivity. Studenti se tak například dozvěděli, jak zajímavým médiem, spojujícím výtvarné umění a literaturu, může být komiks. Netušené možnosti výtvarné práce s poezií předvedly v roli lektorek studentky Kateřina Široká, Eliška Osičková a Laura Teplá. Jejich „blackout poetry“ studenti velmi ocenili: „Nápad začerňování slov v textech a vytváření poezie je velmi originální a dokázal i mě, jako někoho, koho úplně nebaví a nezajímá poezie, zaujmout.“ Je vidět, že snaha ukázat možnosti poezie i těm, kteří k ní ještě nemají vybudovaný vztah, se vydařila.

Do dnešní „nemocné“ doby se hodila i terapeutická dílna naší absolventky Kristýny Bartošíkové, která, jak se vyjádřila jedna účastnice, jí pomohla „srovnat si své myšlenky po náročnějším a stresovém období a zároveň se trochu zamyslet nad sebou a dát čas i trochu sobě.“ Další dílna se zabývala Božskou komedií, jiná portrétem vizuálním i slovním, bylo zkrátka z čeho vybírat.

Závěr sloužil k uspokojení zvědavosti všech zúčastněných – co zajímavého dělali ostatní? Celý ročník se ž. hodinu shromáždil v aule, aby uviděl a uslyšel, s čím se budou moci pochlubit ostatní dílny. Prezentovala se výtvarná díla, recitovalo se, reflektovaly se pocity a zážitky z tvůrčí práce. Nějak jsme se na sebe napojili a potvrdilo se, co zaznělo už ráno na úvodním setkání v aule: Den poezie pořádáme, abychom poznali literaturu, sami sebe, své spolužáky i své vyučující tak, jak je neznáme. Jak poznamenal organizátor Petr Švec: „Každá příležitost vás, studenty celého ročníku, propojovat se hodí, každá možnost vás dostat z vaší bubliny se počítá.“

Gymnaziální akci pořádáme v tomto termínu proto, abychom se mohli neoficiálně připojit k celorepublikovému festivalu Den poezie, který se každoročně koná po celé České republice na památku narození našeho romantického básníka K. H. Máchy (16. 11. 1810). Většina účastníků akci oceňovala a užila si ji. Lektorům a organizátorům se tak dostalo potřebné pochvaly, ale i podnětů, jak něco udělat jinak či lépe. Za oboje lze jen poděkovat a nezbývá než se těšit zase za rok na setkání s poezií.

Jihomoravsky kraj