Nástroje pro usnadnění přístupu

Na exkurzi v Polsku

Na exkurzi v Polsku

Vybraní studenti druhého ročníku vyjeli počátkem tohoto týdne na poznávací zájezd do Polska. Celá akce byla součástí půlročního vzdělávacího projektu o holocaustu.

Po pětihodinové cestě začal kolem deváté hodiny ranní první bod programu – návštěva nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim a Brezinka. Detailní popis konečného řešení židovské otázky, které spočívalo v plynových komorách a spalovacích pecích, námi všemi hodně otřáslo. Příběh holocaustu je sice dostatečně znám, ale dotyk místa s tak obrovským utrpením znovu otevřel otázku – jak to vůbec bylo možné… Po poledni jsme se ubytovali v hotelu Grodsko ve městě Velička. Tam začal druhy bod našeho programu. Po depresivní dopoledni jsme si zasloužili něco pozitivního. Všichni jsme se spustili do hloubky přes 130 m, abychom si prohlédli nejstarší polské solné doly. Dvě hodiny trvající prohlídku solných štol prováděli dvě místní průvodkyně, jedna v anglickém a jedna ve slovenském jazyce. S nadsázkou vyslovené doporučení dýchat prosolený vzduch (ekvivalent pobytu u moře) a “olizovat” solné stěny byl některými vzat doslova. Vše bylo korunováno ochutnávkou 33 % roztoku soli (Mrtvé moře má 27 %), které někteří účastníci zájezdu proste nemohli odolat. Ve středu po snídani jsme odjeli na prohlídku starodávného Krakova, respektive jeho historického centra. Renesanční Wawel, hlavní královské náměstí s Mariánským kostelem, poslech Hejnalu, melodie hrané každou hodinu trubačem stojícím ve věži tohoto kostela, a nakonec vyvrcholení dne – návštěva galerie knížat Czartoryských. Zde si studenti mohli za cenu jednoho zlotého (asi pěti korun) prohlédnout originální díla Leonarda dá Vínci Dáma s hranostajem a Rembrandtova Milosrdného Samaritána.
Na závěr se sluší konstatovat, že se povedlo velmi účelně zkombinovat vzdělávání s kulturními zážitky, a nakonec i se slušnou dávkou zábavy.

Jihomoravsky kraj