Nástroje pro usnadnění přístupu

Pasch projekt v Drážďanech

Pasch projekt v Drážďanech

(od Agáty Pukančíkové, 2.C, foto K. Austová) Ve dnech 10.-13.9. se konal mezinárodní Pasch Projekt v Drážďanech, který částečně financoval Goethe Institut. Celá exkurze byla zajímavá tím, že se naše česká skupina němčiny potkala se skupinou z Polska, která byla do celého projektu také zapojena.

Cílem našeho projektu bylo vytvořit video průvodce po Drážďanech z pohledu mladých lidí. Obě skupiny spolu již komunikovaly minulý školní rok formou různých seznamovacích videí. V plánu byl bohatý program, který si studenti naplánovali sami, tak aby pro ně byl co nejzajímavější.
Celý výlet začal v neděli brzy ráno na vlakovém nádraží v Břeclavi. Odtud jsme se pak vydali do Drážďan. Hned po příjezdu na nádraží jsme se potkali s polskou skupinou. V nedalekém parku jsme si zahráli pár seznamovacích her a předali si drobné dárky. Naším prvním společným cílem byl Zwinger - barokní komplex a obrazárna starých mistrů, nejvíce nás zaujaly obrazy holandského malíře Johannesea Vermeera. Celý Zwinger jsme procházeli ve smíšených skupinách.
V pondělí nás čekala návštěva Residenzschloss (Královský palác) a Frauenkirche. V Residenzschloss jsme obdivovali klenotnici, prošli si královské komnaty a vyšli na věž. Pak jsme se vydali do nedaleké Frauenkirche, tam jsme vystoupali téměř tři sta schodů na kopuli, ze které se nám nabídl výhled do okolí a také pohled na Hygiene-Museum, kam jsme se vydali následující den. 
Úterý bylo naším posledním celým dnem v Drážďanech a začalo poměrně nečekaným zážitkem v tramvaji s německými revizory. Museli jsme si koupit nové lístky, ale nakonec toho přece jen byla zajímavá nová zkušenost. Nejprve jsme si prohlédli Hygiene-Museum se spoustu zábavných exponátů a nafotili pár fotek do našeho video průvodce. Odpoledne jsme se ještě podívali do botanické zahrady a po menší procházce jsme se přesunuli do Gläserne Manufaktur. Prohlídka v manufaktuře byla opravdu zajímavá. Celá budova je totiž průhledná, viděli jsme tedy celý proces výroby elektroaut značky Volkswagen. Zaujala nás také čistota celé výroby a bílé oblečení mechaniků. Průvodce také mluvil tak, abychom mu rozuměli.
Poslední den, ve středu ráno jsme se společně s polskou skupinou nasnídali a zhodnotili celý projekt. Ve smíšených skupinách jsme probrali naše zážitky a co se nám nejvíce líbilo. Poté jsme všichni společně hlasovali, který ze zmíněných zážitků byl ten naprosto nejlepší a dle očekávání zvítězil volný čas - tedy objevování nových jídel, prozkoumávání uliček a seznamování s novými polskými kamarády. Úplně na závěr jsme si ještě navzájem s Poláky napsali krátké vzkazy v našich rodných jazycích. Nakonec už nás čekala pouze cesta domů.

Reakce studentů na celý projekt
- Výlet byl nádherný, moc jsme si užili Drážďany, čas strávený společně s polskou skupinou, zajímavá muzea a volný čas ve městě i na ubytování.
- Exkurze do Drážďan byla skvělá. Navštívili jsme zajímavá místa a také poznali nové lidi.
- Výlet se mi hodně líbil, poznali jsme spoustu nových kamarádů a doufám, že budeme mít příležitost se s nimi znovu shledat.
- Drážďany byly skvělé ale škoda že to tak uteklo.

- Exkurze se mi velice líbila, myslím si, že to byl hrozně dobrý zážitek.
- Líbilo se mi, že jsme nejeli sami jako škola, ale byli jsme tam se studenty z Polska a poznali nové kamarády.
- Jsem ráda, že projekt byl i s Poláky. Myslím si, že jsme si s nimi dobře sedli, což zpříjemnilo atmosféru celého výletu, a bylo zajímavé porovnávat češtinu s polštinou.
- Na exkurzi v Drážďanech se mi líbila návštěva památek, nejvíce Zwingeru, se svými spolužáky a polskými studenty.
- Výlet do Drážďan se mi velmi líbil. Mně osobně nejvíce nadchly obrazy v galerii Zwinger, kterou jsme navštívili hned první den výletu. Skvělé byly i další výstavy, a to jak v Zwingeru, tak v Rezidenčním zámku. Všechny nás také potěšil volný čas, během kterého mohl každý navštívit, co jej zajímalo. Drážďany jsou krásné město a nejspíš je ještě někdy navštívím.

 

Jihomoravsky kraj